Over Azulatis

Azulatis nv neemt vanaf 1 januari 2023 alle activiteiten van de voormalige business unit Industrie van De Watergroep over: van de levering van alle kwaliteiten water tot de bouw en uitbating van proceswaterinstallaties. De doelstelling: de waterstromen bij grote waterverbruikers optimaliseren en verduurzamen en op die manier zorgen voor aanzienlijke besparingen bij het oppompen, verwerken en lozen van water. Azulatis levert daardoor ook een bijdrage tot de uitbouw van een klimaatrobuust watersysteem in Vlaanderen.

Waterstromen optimaliseren op maat van bedrijven

Brecht Vermeulen, voorzitter van De Watergroep, licht de strategie van de verzelfstandiging toe: “Als verzelfstandigd dochterbedrijf kan Azulatis zijn aandacht volledig richten op circulair water en duurzame waterprojecten. Zo kunnen we onze klanten nog beter helpen om concrete doelstellingen te halen (betere ESG-ratings, een lagere watervoetafdruk, besparingen op de aankoop van leidingwater, …). Azulatis dient geen publieke opdracht maar heeft wel een groot maatschappelijk belang. Door water-op-maat-projecten te ontwikkelen voor waterintensieve productieprocessen kan Azulatis met een grotere slagkracht inzetten op de transitie naar een klimaatrobuust watersysteem voor Vlaanderen.“

Betere dienstverlening en snellere innovatie

Azulatis is een nv van privaat recht, wat ook praktische troeven inhoudt, aldus Frank De Poortere, CEO ad interim van Azulatis: “Door de activiteiten rond het industriewater te verzelfstandigen, kunnen we sneller en concurrentiëler inspelen op vragen van industriële klanten. De structuur van Azulatis is soepeler, wat onder meer toelaat sneller projecten te realiseren én gerichte samenwerkingen met andere partijen op te zetten.”

“Met Azulatis kunnen we sterker inzetten op innovatie,” zegt Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep. “De watereconomie is in volle ontwikkeling met de transitie naar circulair industriewater. Azulatis kan zich focussen op de introductie van nieuwe technieken en daartoe partnerships aangaan met gespecialiseerde partners.”

Azulatis

Welke diensten biedt Azulatis aan?

Azulatis start steeds vanuit een analyse van de waterstromen bij de klant: de beschikbare waterbronnen en de gewenste waterkwaliteit vormen de basis voor de technologiekeuze. Het gaat meestal om DBFMO-contracten: design, build, finance, maintain & operate, waarbij Azulatis de klant volledig ontzorgt volgens het principe van ‘water as a service’. Andere samenwerkingsvormen zijn eveneens mogelijk. Alsmaar vaker gaat het om installaties voor hergebruik van effluent en cradle-to-cradle-projecten. Hierbij wordt gezuiverd afvalwater verder behandeld tot proceswaterkwaliteit in plaats van het te lozen in oppervlaktewater.

Azulatis heeft een portefeuille van een 40-projecten, voornamelijk in Vlaanderen. Zij zijn samen goed voor een omzet van 9 miljoen euro. Azulatis richt zich hoofdzakelijk tot grote waterverbruikers in Vlaanderen. Daarnaast is er een groei mogelijk bij collectief bedienbare klanten in Vlaanderen (bv. bedrijventerreinen, irrigatieprojecten voor de landbouw) maar ook bij klanten in het buitenland binnen een straal van 300 km rond Vlaanderen.

Waarom zetten bedrijven in op duurzame waterprojecten ?

Ward Claerbout, Legal & External Affairs Manager bij Agristo, legt uit wat voor het aardappelverwerkende bedrijf de motivatie is om duurzaam om te springen met water: “Agristo legt zichzelf ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen op. In ons productieproces hebben we heel wat water nodig. Voor dit waterverbruik gaan we steeds op zoek naar de meest duurzame oplossing. Tegen 2030 wil Agristo dat voor minstens 50% van het interne waterverbruik een alternatieve waterbron gebruikt wordt in plaats van leidingwater. In Wielsbeke hebben we de expertise en ervaring die hiervoor nodig is gevonden bij De Watergroep, die ons sinds 2017 van gezuiverd Leiewater voorziet. Alle drinkwater, tot en met de drinkwatervoorziening in onze kantoren, is Leiewater dat op onze site door De Watergroep gezuiverd werd tot drinkwaterkwaliteit. Azulatis nv zal nu die dienstverlening verderzetten. Wij kijken uit naar dit partnerschap dat nieuwe poorten opent.”